Dropshipping işi evinizden freelancer olarak yapabileceğiniz bir çalışma şekli olarak tanımlanabilir. Bu işte ne yaptığınızı merak ediyorsanız, Dropshipping stoksuz bir şekilde tedarikçiden aldığınız ürünleri müşteriye satmanız denilebilir. Yani ürün ve müşteri arasında bir köprü olarak, bu işten para kazanmış oluyorsunuz.
Dropshipping işini perakende satıştan ayıran tek özellik, bu satış biçiminde bir stok bulunmamasıdır. Bu nedenle en kaba tabirle bu işin stoksuz satış olduğu söylenebilir. Satan kişi ile ürün arasında herhangi bir temas yoktur. Satıcı ürünü alır ve gönderici adresi olarak müşterinin adresini belirler. Buna bağlı olarak da satıcı ürünü görmeden, ürün direkt müşteriye ulaşır.
Örneğin satıcı bir ürün görüyor ve gördüğü ürünü internet üzerinden kendisi 20 TL’ye satın alıyor. müşteriye de bu ürünü 24 TL’ye satıyor ve bu şekilde kazanç sağlıyor. Dropshipping işine girmek için bir sermayenizin olmasına gerek yoktur. Bu da elinizde birikmiş bir paranız olmasa bile bir işe girişebileceğinizi gösterir.
İnternetten para kazanma denildiğinde karşınıza çok fazla seçeneğin çıktığını görebilirsiniz. Bu seçenekler arasında karşınıza çıkacak şeylerden birisi, yüksek ihtimalle Dropshipping yöntemi olacaktır. Dropshipping, sermaye gerektirmemesine bağlı olarak pek çok kişi tarafından tercih edilen yöntemlerden birisidir. Fakat bu yönteme başvuran herkesin başarı sağladığı söylenemez. Bunun için bazı noktaları bilmek ve buna göre hareket etmek gerekir. Doğru adımların atılmasıyla birlikte, bu yöntemle para kazanma mümkün olabilir.
Bu işten para kazanmak isteyenlerin öncelikle bazı anlaşmalı firmalar bulmaları gerekmektedir. Bu konuda pek sıkıntı yaşanmaz, çünkü anlaşma yapmak isteyen firma bulmak o kadar da zor değildir. Tedarikçiyi bulup anlaştığınızda, tedarikçi size sektördeki ismiyle XML bayilik yapacaktır. XML bayilik entegrasyonu, tedarikçilerin bu işi yapan kişilere verdiği en önemli destektir. Dorğu bir tedarikçi ile çalıştığınız sürece, stok konusunda ve gönderilen ürünlerin kalitesi bağlamında herhangi bir sorun yaşama ihtimaliniz ortadan kalkar. Bu da müşterilerinizde güven oluşturur ve zamanla çevrenizi genişleterek, önerilerek para kazanmaya başlayabilirsiniz.
Dropshipping yönteminin sağladığı avantajlar şu şekilde sıralanabilir;
Dropshipping yönteminin dezavantajları da vardır. Sağladığı avantajların yanında bu yöntemin dezavantajları şöyledir;
Dropshipping yönteminde karşılaşılabilecek sorunlar da bu şekilde sıralanmaktadır.
Dropshipping işinde dikkat edilmesi gerekenler şu şekildedir;
Tüm bunlara dikkat ettiğinizde, bu yolda daha başarılı olma şansınız olacaktır.
Dropshipping’te tedarikçi seçme işinde de dikkatli olmanız gerekmektedir. Hatta bu işte en önemli konulardan birisi bu olduğu için, tedarikçi seçiminde şunlara dikkat etmenizde fayda vardır;
Tedarik kısmında da en çok bu noktalara dikkat etmeniz, doğru bir tedarikçi ile çalışmanızı sağlar ve ilerleyen zamanlarda sıkıntı yaşama ihtimalinizi en aza indirir.
Dropshipping işinde alınan ürünlerin satılabileceği birçok alan vardır. Bu alanlara kendiniz karar verebiliyorsunuz. İsterseniz bir sosyal medya hesabı açabilirsiniz, isterseniz bir internet sitesi üzerinden satışlarınızı yapabilirsiniz.
Bu işte ilk etapta sosyal medya daha çok tercih edilmektedir. İnsanlara en kolay ulaşılabilecek yollardan birisi özellikle günümüzde sosyal medya. Bu nedenle sosyal medyayı kullanarak bir kitle oluşturabilmek, birçok yoldan çok daha kolaydır. Sosyal medya üzerinden bir kitle oluşturduktan sonra, internet sitesine geçilmesinin daha garanti olacağı düşünülmektedir. Kendinizi ve bu işten kazanç sağlama durumunu garantiye almak isterseniz, ilk etapta markanızı sosyal medya üzerinden duyurabilirsiniz. İşinizde dikiş tutturmayı başardıktan sonra, internet sitesi ile gelirinizi de işinizi de büyütüp, kazancınızı çoğaltabilirsiniz.
Dropshipping işinde başarısız olma ihtimaliniz de vardır. Bu biraz size ve attığınız adımlara da bağlıdır. Yukarıda Dropshipping yaparken nelere dikkat etmeniz gerektiğiyle ilgili ayrıntılı bilgilere yer verdik. Kendinize bir rehber oluşturmadığınız ve işe başlamadan önce belli bir süre araştırma yapmadığınız sürece başarısız olma ihtimaliniz yüksek. Avantajları olduğu gibi dezavantajları da olan bu iş de elbette biraz sabır ve araştırma gerekmektedir. Belli bir kitle oluşturmak size her zaman artı bir kazanç sağlayacaktır. Bu sayede sattığınız tarzın alıcıları mutlaka size yönlenecektir. Diğer türlü seçtiğiniz ürünlerin beğenilmemesi gibi bir durum söz konusu olabilir.
Fiyatlarınızı her zaman sabit tutmak, bir yerden sonra zarar etmenize neden olabilir. kar marji çok yüksek olmadığı için, belli bir süre sonrasında, fazla abartmadan fiyatlarınıza zam yapabilirsiniz. Bu durum Dropshipping işinin size getirisini arttıracak. Başarısız olma ihtimaliniz, rekabetin çok olmasına bağlı olarak da gelişebilir. Bu işi yapan birçok kişi vardır ve siz rakiplerinize göre adımlarınızı doğru şekilde atmayı başaramazsınız, rakiplerinizin sizin önüne geçmelerine izin vermiş olursunuz. Araştırma yapmak bu açıdan da önemli olacaktır. Rakiplerinizin neler yaptığını ve hangi ürünlere yoğunlaştığını kontrol ederek, farklılığı yakalamaya çalışmanız bu noktada önemlidir.
Dropshipping’le elde edilebilecek kazanç kişinin adımlarına da bağlı olarak değişiklik gösterecektir. Herkes için sabit bir kazançtan söz etmek oldukça zordur. Bu süreçte izlediğiniz adımlar, tercih ettiğiniz tedarikçi, seçtiğiniz ürünler, satış yaptığınız mecra ve bunun gibi pek çok nokta elde ettiğiniz kazancı da etkileyecektir. Doğru bir tedarikçi ile çalışmadığınız sürece, müşterilerinizle sıkıntı yaşama ihtimaliniz yükselir. Bu nedenle kendinize müşteri bulma ve güven ilişkisi oluşturma konusunda sıkıntı yaşayabilirsiniz.
Fakat doğru tercihler ve adımlarla, ilk etapta ayda 10 – 15 ürün arası satış yaparak bin 500 TL gibi bir para kazanmaya başlayabilirsiniz. İlerleyen zamanlarda satışlarınızın artmasıyla birlikte, kazancınız 3 bin – 4 bine kadar çıkabilir. Sosyal medya ve internet sitesi üzerinden aynı anda satış yapmaya başladığınızda ve işinizi daha da büyüttüğünüzde, kazancınız bu oranların da üstüne çıkacaktır. Bu nedenle bu işte iyi bir kazanç elde edilebilir demek yanlış olmaz. Fakat iyi bir kazanç elde etmek için, doğru adımlarla ilerlemeniz gerektiğini her zaman bilmelisiniz.
Dropshipping’te kazanılan para günden güne artış gösterse bile, kazanç oranınıza genellikle belli bir aralıkta olacaktır. Başka bir tedarikçiden alıp, müşteriye satış yaptığınız için, kazanç oranınız % 10 - %20 oranında olacaktır. Bu sektörde çok fazla rakibinizin olması, fiyatlandırma konusunda sizin önünüzdeki en büyük engel olacak. rakiplerinizden çok daha yüksek fiyatlandırmalar yaparsanız, müşteriler sizi tercih etmek yerine rakiplerinize yönlenebilir. Bu nedenle doğru bir fiyatlandırma yapmalısınız. Bu şekilde de elde edeceğiniz kar marjı %10 – 20 aralığında olacaktır.
Dropshipping’te tedarikçi ile yaşanabilecek sıkıntılar işinizi olumsuz anlamda en çok etkileyecek sorunlar olarak da karşınıza çıkacaktır. Çünkü tedarikçiler bu işte direkt rol oynayan kişilerdir. Müşteriye gönderdiğiniz ürünleri siz görmeden, tedarikçi paketleyip gönderir. Bu nedenle tedarikçi ile aranızda bir güven ilişkisi olması ve tedarikçinizin bu işi daha önceden yapmış, referans sahibi olması gerekmektedir. Bu konudaki önerileri dikkate alarak, tedarikçi ile yaşayabileceğiniz sıkıntıları en aza indirme şansına sahip olabilirsiniz.
Yine de Dropshipping işinde yanlış bir seçim yapıp tedarikçinizle sıkıntı yaşarsanız, bu durumun önüne en kısa sürede geçmeniz gerekir. Müşterilerinizi kaybetmeden ve pes etmeden yapmanız gereken şey, hemen kendinize yeni bir tedarikçi bulmak olmalıdır. Tedarikçinizle uzun süredir çalışmıyorsanız ve işinizin başlarında size böyle bir sıkıntı yaşatıyorsa, ilerisi için riske girmek sizi zor duruma sokabilir. Başarı oranı konusunda sorun yaşamak istemiyorsanız, tedarikçiyi değiştirmek en doğru karar olacaktır. Tedarikçi seçiminde sorun yaşamamak adına, yukarıda yazanları dikkate almanız da fayda var.
Dropshipping Nedir, Dropshipping ile İnternette Nasıl Para Kazanırsınız? ile ilgili etiketler; Evde nasıl para KAZANILIR, Ek is yaparak nasıl para kazanılır, Yavaş yavaş para kazanma, Podcast para kazanma, Çocuğun para kazanma yolları, Google Adsense Nasıl Para Kazanılır, Dropshipping ne demek, Dropshipping ne kadar Kazandırır